Als voorbeeld van een goed samenwerkend team in de natuur gebruik ik graag bijen. Aan de ene kant richten zij zich op het binnenhalen van voedsel voor hun volk en larven (de werksters). Daarnaast zijn er ook steeds werksters bezig de ingang te bewaken of als verkenner bezig om te zoeken naar nieuwe voedselbronnen. Want elke periode heeft weer andere planten of struiken in bloei. Regelmatig moeten ze zich dus weer instellen op een nieuwe situatie.

Het omslagpunt

Het gedeelte waar de bijen het meest in uitblinken is niet in de afzonderlijke taken die er uitgevoerd moeten worden, maar in de onderlinge communicatie. Elke nieuwe voedsel bron wordt gecommuniceerd met de andere bijen. Hoe gaat dit nu in zijn werk. Als er een verkennende bij komt en die vertelt door middel van de bekende bijendans waar de nieuwe voedselbron is, dan merken andere bijen dat op maar reageren er nog niet echt op. Maar als er in plaats van een verkenner vijf verkenners hetzelfde pad wijzen naar een nieuwe voedselbron dan zijn er al enkele werkers die daar ook naartoe gaan. En als vervolgens die bijen ook nog eens vertellen over die voedselbron als ze terugkomen in de korf, dan bereik je op een gegeven moment een omslagpunt en gaat er een hele strook bijen die kant op om voedsel te halen.

Geautomatiseerd team

Kortom een perfect samenwerkend geheel dat ervoor zorgt dat een grote groep bijen uitblinkt in een goeie samenwerking door middel van de juiste communicatie. Daarnaast is het zo dat de meeste bijen die in een volk leven multidisciplinair zijn. Dat betekent dat als een werkbij honing haalt en die honing wordt niet van hem overgenomen in het nest door een verzorger, dan zal deze bij, na twee of drie keer dat haar dat overkomt, als vanzelf ophouden met voedsel vergaren en een verzorgende rol innemen. En andersom geldt dit ook. Als er verzorgers zijn die steeds voedsel willen ophalen maar er komt geen voedsel binnen, dan zullen zij zelf uitvliegen en voedsel gaan halen. Dus bij een bijenvolk is er voor een gedeelte sprake van een vraag en aanbod omgeving, en de reactie hierop is geautomatiseerd.

Wat leer je van dit bijen team

  1. iedereen van het volk weet welke behoeften er zijn en welke taken er moeten worden uitgevoerd
  2. er zijn enkele specialisten maar de meesten werken multifunctioneel
  3. belangrijke informatie wordt direct gecommuniceerd

Tips en inspiratie voor efficienter werken en meer geluk?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ze als eerste in je mailbox!

Bedankt voor je inschrijving op onze nieuwsbrief. Je ontvangt een e-mail waarmee jij je aanvraag kunt bevestigen.

Tips en inspiratie voor efficienter werken en meer geluk?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ze als eerste in je mailbox!

Bedankt voor je inschrijving op onze nieuwsbrief. Je ontvangt een e-mail waarmee jij je aanvraag kunt bevestigen.